امروزه فلز بهطور گستردهای در زمینههای صنعتی مورد استفاده است و انواع مختلف آن در همهجای زندگی ما دیده میشود ولی باوجود کاربردهای زیاد آن، اگر در مدت طولانی در مرز هوا باشد بهطور قطعی زنگ میزند.
زنگزدن یک واکنش شیمیایی است؛ متداولترین پدیده زنگزدگی دراثر مجاورت آهن با رطوبت و هوا در طولانی مدت بهوجود میآید که موجب تغییر رنگ و فرسوده شدن متریال میشود.
تلفات ناشی از خوردگی فلز بسیار چشمگیر است و طبق آمار موسسه فلزات آمریکا، خسارت اقتصادی جهانی ناشی از خوردگی فلزات سالانه 4 درصد و فلزات ناشی از زنگزدگی 30 درصد تخمین زده شدهاست.
به عنوان مثال خسارات اقتصادی کشور چین از زنگزدگی فلزات بیش از 300 میلیارد بوده که رقم قابل ملاحظهای است.
روشهای سنتی مانند سنباده یا مسواکزدن با سیم، یا روشهای شیمیایی مانند حذف لایهی اکسید شده توسط مواد شیمیایی یا اسیدی برای پاککردن زنگزدگی باعث آلودگی در محیط زیست میشوند و به فلز پایه آسیب میرسانند؛ برای جلوگیری از این مشکلات دستگاههای لیزر جایگزین مناسبی برای پاککردن زنگزدگی بهحساب میآیند.
دستگاه تمیزکننده لیزر بدون عوامل شیمیایی فرآیند تمیزی را انجام میدهد که از این روش هیچ آلودگی به محیط منتقل نمیشود و قطعه آسیب نمیبیند.
تمیزکاری لیزری روشی سریع و ایمن است و برای از بینبردن زنگزدگی انواع مواد فلزی استفاده میشود؛ همچنین دستگاه لیزر میتواند سطح رزین، روغن، خاک، زنگ زدگی و بسیاری از مواد دیگر را پاک کند.
ویژگیهای دستگاه لیزر تمیزکننده
- دقیق و قابل کنترل: با کنترل دقیق ناحیه زنگزدگی را تمیز میکند.
- کیفیت زنگ زدایی یکنواخت است: تمام قسمت زنگزده یکدست تمیز میشود.
- هوش: تشخیص و کنترل دستگاه لیزر آسان است و فرآیندی هوشمند بهحساب میآید.
- بدون آسیب: فقط آلودگیهای سطح را از بین میبرد و هیچ صدمهای به مواد اصلی وارد نمیشود.
- عملکرد راحت: تمیز کردن بدون تماس مستقیم به روش دستی و اتوماتیک.
- حفاظت از محیط زیست: بدون استفاده از مواد شیمیایی و بدون سر و صدا مانند برخی از روشهای سنتی، آسیبی به محیط زیست وارد نمیکند.
- دقت بالا در تمیزکاری: با قابلیت تنظیم دقت و تمرکز دستگاه روی سطح زنگزدهی قطعه میتوان بهطور یکنواخت تمیزکاری را انجام داد.
- اندازه کوچک: وزن سبک و حمل و نقل آسان.
مزایای دستگاه تمیز کننده لیزر دستی در زنگ زدایی
- راندمان کاری بالا
- فرآیند ساده
- افزایش کیفیت
- کاهش شدت کار کارگران
- کاهش هزینه
اقدامات لازم برای دستگاه تمیزکننده لیزر
تمیزکردن با لیزر یک روش موثر برای از بینبردن آلودگیها برروی سطوح مختلف است؛در این روش با متمرکزشدن اشعه لیزر در نقطهی مدنظر، تمیزکاری انجام میشود و چون لیزر با سطح جسم برخوردی ندارد هیچ آسیبی به سطح وارد نمیکند.
توجه به تعمیر و نگهداری از دستگاه لیزر تمیزکننده امری ضروری است؛ زیرا درصورت رعایت نکات، طول عمر دستگاه افزایش و هزینهها کاهش مییابد درنتیجه به انتخابی درست و مقرونبهصرفه تبدیل میشود.
امروزه هنگامی که صحبت از حفاظت محیطزیست میشود روشهای مختلفی در جهان بیان میگردد؛ دستگاه لیزر تمیزکننده ازجمله مواردی است که آلودگی را در بهترین روش ازبین برده و چون هیچ تماسی با سطح ندارد، انرژی حرارتی یا مکانیکی ایجاد نمیکند.
نکات استفاده از دستگاه تمیزکننده لیزر
- برای شروع کار با دستگاه برش لیزر ابتدا پمپ آب سپس کلید برق و سوئیچ دستگاه را روشن کنید.
- در پایان کار به ترتیب سوئیچ، کلید برق و پمپ آب را خاموش کنید.
- برای کنترل دمای دستگاه از چیلر استفاده کنید و آن را بهطور منظم تمیز کنید.
- آب داخل دستگاه را بعد از استفاده تخلیه کنید و آب جدید را جایگزین کنید.
- لنز دستگاه باید هر6-8 ساعت با مایع تمیزکننده مخصوص پاک شود؛ برای اینکار میتوانید از یک پنبهی آغشته به مایع استفاده کنید؛ بهتر است برای تمیزکردن از مرکز لنز خلاف عقربههای ساعت شروع کرده تا به لبهها برسید.
- تمیزکردن لنز را به آرامی و بادقت انجام دهید که خراشیدگی یا آسیبی به لنز وارد نشود.
- زمانی که مقدار زیادی دود و گردوغبار در فن جمع شود لازم است آن را تمیزکنید؛ برای این کار ابتدا درب خارجی فن را برداشته و گردوغبار روی پرهها را کامل تمیز کنید.
- هنگام اتمام کار، دستگاه باید پاکیزه شود و آلودگیهای در تمام قسمتها مانند روی میز، درپوش، ریلها بهطور منظم تمیز شود.
- درآخر میتوان گفت با گذشت زمان گردوغبار تولید شده برای مدت طولانی برروی قسمتهای دستگاه مانند ریل رسوب میکند و تاثیر مخربی بر دقت دستگاه میگذارد و عمر مفید تجهیزات را نیز کوتاه میکند.
برای اینکه دستگاه به صورت عادی و پایدار کار کند و از کیفیت کار اطمینان حاصل شود باید به نکات مهم ذکرشده توجه کنید.