Skip to content

حکاکی روی ام دی اف؛ آشنایی با روش‌های جدید و تکنیک‌های پیشرفته

آموزش

چوب و متریال‌های چوبی مثل ام دی اف، نقش مهمی در ایجاد فنون جذاب و خلاقانه در طراحی و حکاکی الگو‌ها و نقش‌های متنوع در بخش‌های صنعتی و هنری دارند؛ از این جهت فرایند حکاکی روی ام دی اف یکی از کاربردی‌ترین روش‌ها برای ایجاد طرح‌های دلخواه و منحصر به فرد است.

در این فرایند هر فرد، شرکت یا برندی طرح‌ها و نقوش مد نظر خود را به شکل دقیق و دلخواه بر روی ام دی اف ایجاد می‌کند تا در نهایت به طراحی‌های خلاقانه و منحصر به فرد دست پیدا کند.

حکاکی روی متریال‌های چوبی و ام دی اف از اهمیت زیادی در صنعت و هنر برخوردار است. در این مقاله از شرکت روتک قصد داریم تا شما را با حکاکی روی ام دی اف، روش‌های مختلف و تکنیک‌ها و نکات مهم آشنا کنیم؛ بنابراین اگر دوست دارید تا اطلاعات کاملی درباره این موضوع بدست بیاورید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید. 

معرفی ام دی اف و انواع آن

ام دی اف (MDF) که از حروف اول medium density fiberboard برگرفته شده است در لغت به معنای تخته فیبر با چگالی متوسط است. در واقع ام دی اف از جنس ضایعات و باقیمانده‌های خرده چوب‌های طبیعی درختان تهیه می‌شود و در فرایند مشخصی به شکل خمیری در می‌آید.

شکل زیبا و یکدست ام دی اف‌ به دلیل روکش نهایی در فرایند تولیدی این متریال چوبی است که روی ام دی اف خام قرار می‌گیرد؛ روکش‌ها به ورق‌های ام دی اف خصوصیات مختلفی می‌دهند که در نهایت در شکل، کیفیت و ظاهر آن‌ها نقش خواهد داشت.

در نهایت فیبر تولیدی در اندازه‌های مختلفی برش داده می‌شود و پس از خشک شدن و رطوبت گیری با استفاده از سمباده صاف و صیقلی شده و در نهایت با استفاده از روکش یا رنگ بسته بندی می‌شوند.

ام دی اف در کلاس‌های مختلفی بر اساس ضخامت به صورت زیر تقسیم بندی می‌شود: 

  • کلاس A: ام دی اف‌های نازک
  • کلاس B: ام دی اف‌های ضخیم
  • کلاس C: ام دی اف با فرمالدئید کم
  • کلاس D: ام دی اف مقاوم در برابر رطوبت
  • کلاس E: ام دی اف با مقاومت در برابر قارچ و حشرات
  • کلاس F: ام دی اف با مقاومت در برابر آتش
  • کلاس G: چگالی بالا HDF
  • کلاس H: ام دی اف با خاصیت عایق صوتی، حرارتی و …
  • کلاس I: ام دی اف با روکش تزیینی
  • کلاس J: ام دی اف قالب گیری شده
  • کلاس L: انواع ام دی اف هایگلاس

همچنین ام دی اف‌ها در انواع مختلفی دسته بندی می‌شوند:

ام دی اف یا MDF

یک نوع تخته فیبر با چگالی متوسط است که از ضایعات و خرده‌های چوب طبیعی درختان تولید می‌شود.

ال دی اف یا LDF

یک نوع تخته فیبر با چگالی پایین است که به طور معمول از فیبرهای چوبی با چگالی پایین تولید می‌شود.

اچ دی اف یا HDF

یک نوع تخته فیبر با چگالی بالا است که از فیبرهای چوبی با چگالی بالا تولید می‌شود و به طور معمول برای کاربردهایی که نیاز به مقاومت بیشتری دارند استفاده می‌شود.

تخته خرده چوب یا Particle Board

نوعی تخته است که از ترکیب خرده‌های چوبی و چسب تولید می‌شود و از لحاظ قیمت مقرون به صرفه‌تر از دیگر متریال است.

تخته فیبری یا Fiber Board

نوعی تخته است که از فیبرهای چوبی یا دیگر متریال فیبری تولید می‌شود و در بیشتر مواقع برای کاربردهای مختلف ساختمانی یا دکوراسیون استفاده می‌شود.

بیشتر بدانید: حکاکی چهره روی پلکسی با دستگاه لیزر

حکاکی روی ام دی اف
حکاکی روی ام دی اف

معرفی روش‌های حکاکی روی ام دی اف

در ادامه به معرفی روش‌های حکاکی روی ام دی اف می‌پردازیم:

هویه سوخته نگاری

در این روش با استفاده از قلم‌های مختلف و مهارت‌های هنری می‌توان از هویه برای حکاکی روی ام دی اف استفاده کرد.

حکاکی روی ام دی اف با استفاده از اور فرز و شابلون

استفاده از اور فرز و شابلون برای حکاکی روی ام دی اف یک روش دستی و سنتی برای ایجاد طرح‌ها و الگوها بر روی سطح تخته ام دی اف است. سرعت نسبتا مناسبی برای حکاکی روی ام دی اف دارد و ایجاد طرح‌های مختلف را ممکن می‌سازد.

حکاکی روی ام دی اف با استفاده از سیلک و کاغذ روغنی

حکاکی روی ام دی اف با استفاده از سیلک و کاغذ روغنی یک روش خلاقانه برای ایجاد طرح‌ها و الگوها بر روی این سطح است. این روش به عنوان یک روش دستی و هنری محسوب می‌شود که مراحل مختلفی دارد.

مهر داغی یا مهر حرارتی

روش مهر داغی یا مهر گداخته که از قدیمی‌ترین روش‌های برای حکاکی روی ام دی اف و چوب است. این روش دو نوع مهر داغی (که روشی قدیمی است و از فشار و گرمای زیاد حاصل می‌شود) و مهر حرارتی (که روشی امروزی است و با استفاده از برق فعالیت می‌کند)، ارائه می‌شود.

مهر برجسته

این روش که بیشتر برای حکاکی لوگو روی ام دی اف و دیگر متریال‌های چوبی استفاده می‌شود، برای حکاکی روی اوراق چوبی کاربرد دارد.

استفاده از قلم حکاکی الکتریکی

قلم‌های حکاکی الکتریکی نیز برای حکاکی روی ام دی اف استفاده می‌شوند. این ابزارها امکان حکاکی دقیق و با جزئیات را بر روی سطح ام دی اف فراهم می‌کنند.

استفاده از دستگاه سی ان سی CNC

دستگاه CNC یک روش کارآمد و موثر برای حکاکی روی ام دی اف است. در این روش دستگاه از دقت بالایی برخوردار است و می‌تواند به سرعت و در تکرار‌های بسیار بالا، طرح‌ها و نقش‌های متنوع را با بهترین کیفیت روی ام دی اف حکاکی کند.

حکاکی لیزری روی ام دی اف

امروزه بهترین روش برای حکاکی روی ام دی اف، حکاکی لیزری است که برای حکاکی دقیق و با کیفیت کاربرد دارد. در این روش پرتو لیزر بر روی سطح ام دی اف تابانده شده و الگوها، طرح‌ها یا متن‌های مورد نظر را بر روی آن ایجاد می‌کند. در ادامه بیشتر به این روش می‌پردازیم.

بیشتر بدانید: کسب درآمد با دستگاه لیزر حکاکی

Engraving on MDF 04

اجزای دستگاه لیزر برای حکاکی روی ام دی اف

دستگاه لیزر برای حکاکی روی ام دی اف شامل اجزای مختلفی است که هر کدام وظایف خاصی را بر عهده دارند. همکاری و هماهنگی همه اجزای دستگاه لیزری برای حکاکی روی ام دی اف بسیار مهم خواهد بود. در ادامه  شمار را اجزای دستگاه حکاکی لیزری روی ام دی اف را معرفی می‌کنیم:

بخش تولید لیزری

پنل دستگاه لیزر

پنل‌ها، یک صفحه نمایش هستند که دارای دکمه‌هایی برای کنترل بخش‌های اساسی دستگاه است. این صفحه نمایش به کاربر این امکان را می‌دهد تا کنترل و وارد کردن پارامترهای اساسی را انجام دهد و محیط را با محیط نرم‌افزار کنترل دستگاه همخوان کند.

پنل دستگاه لیزر، ابزار اصلی است که اپراتور دستگاه برش لیزر از آن استفاده می‌کند تا دستگاه را کنترل کرده و برای برش‌های مختلف آماده کند؛ در واقع پنل به عنوان ابزاری اساسی، به عنوان پل ارتباطی بین تکنسین و بخش هوشمند دستگاه عمل می‌کند.

مین برد دستگاه لیزر

یکی از مهم‌ترین بخش از پنل دستگاه لیزر، مادربرد یا مین برد دستگاه است. می‌توان گفت که تقریبا بیشتر بخش‌‌ها شامل دکمه‌ها، نمایشگر پنل و … روی این بخش نصب شده است و وظیفه تقریبا یکسانی با مادربرد کامپیوتر دارد.

تیوب لیزر

یکی دیگر از مهم‌ترین قطعات دستگاه لیزر، تیوب لیزر است. این بخش اصلی‌ترین قطعه در دستگاه برش لیزر است و به صورت کاملا مستقیم، فرایند تولید اولیه پرتو لیزر را انجام می‌دهد. اهمیت این بخش به قدری است که تاثیر بسیار مهمی در عملکرد نهایی دستگاه دارد و ایجاد کوچکترین تغییرات منفی می‌تواند تاثیر بسیار بزرگی در عملکرد نهایی دستگاه داشته باشد.

تیوب‌های لیزری شیشه‌ای به صورت استوانه‌ای از جنس شیشه ساخته شده‌اند و در آن‌ها گازهای نجیب مانند هلیوم، آرگون و زنون وجود دارد. این تیوب‌ها دارای اشعه نسبتا باریکی هستند که برای برش‌های دقیق با استفاده از لیزر استفاده می‌شوند.

لنز دستگاه برش لیزر

یکی دیگر از قطعات مهم در دستگاه برش، لنز دستگاه برش است. این قطعه وظیفه جمع آوری پرتوهای پراکنده و تبدیل آن به یک پرتو قوی و پرتوان را دارد. مهم‌ترین فاکتور در تعیین لنزها، محل قرار گیری آن‌ها در دستگاه است. غالبا لنزهای دو اینچی کاربردی بیشتری دارند و بهترین گزینه انتخابی هستند.

پاور دستگاه برش لیزر

وظیفه اصلی پاور دستگاه لیزر، تامین ولتاژ مناسب براساس نیاز دستگاه برش لیزری، جلوگیری از نوسانات برقی و فیلتر جریان الکتریکی است.

چیلر خنک کننده

به طور کلی چیلرها وظیفه خنک کنندگی دارند و به طور کلی و به صورت مستقیم، نقش مهمی در طول عمر دستگاه‌های لیزری خواهند داشت. اگر چیلر دستگاه لیزر درست کار نکند یا اصلا وجود نداشته باشد، طول عمر و کارایی دستگاه به شدت کاهش پیدا خواهد کرد.

هد دستگاه لیزر

هد دستگاه لیزر از دو بخش هد دستگاه لیزر و لوله هد دستگاه تشکیل شده است. این بخش نقش نهایی و خروجی تماس با دستگاه برش لیزر را دارد و به عنوان یک قطعه فلزی بسیار مقاوم در دستگاه لیزر فعالیت می‌کند. در واقع هد دستگاه لیزر، به راحتی می‌تواند برش نهایی را تحت تاثیر قرار دهد.

بخش حرکتی دستگاه لیزری

موتور دستگاه برش لیزری

همانطور که می‌دانید، وظیفه کلی موتورها ایجاد یک جریان الکتریکی و در نهایت تبدیل به جریان حرکتی است. موتورها در انواع و مدل‌های مختلفی به تولید می‌رسند و بسته به نوع دستگاه برش لیزری می‌توانند در مدل‌های دو فاز و سه فاز مورد استفاده قرار بگیرند.

روتاری

یکی از قطعات مهم در دستگاه برش لیزری است که در آن یک قطعه دوار وجود دارد که این قطعه حول یک نقطه تقارن و روی محور عرض‌ها حرکت می‌کند و تا با ترکیب شدن آن با محور طول‌ها، زمینه برش و حکاکی به صورت سه بعدی را فراهم سازد. به زبان ساده، روتاری کارهای پیچیده و سخت مثل برش‌های سه بعدی را ساده می‌کند.

کلید اضطراری

این کلید که به مدار برق اصلی متصل است، می‌تواند برق کلی سیستم را قطع کند. از این آپشن در مواردی استفاده می‌شود که ایمنی فردی به خطر افتاده است یا اینکه شرایط بسیار سخت و بحرانی است.

پولی دستگاه حکاکی لیزری

این بخش برای تغییر نوع حرکت دستگاه از حالت چرخشی به محوری تعبیه شده است و در واقع نقطه ارتباطی بین محور و تسمه را ایجاد می‌کند. از آنجایی که این بخش از دستگاه برش به صورت دنده‌ای است، امکان چرخش محوری را ایجا دمی‌کند و نقش مهمی در بخش حرکتی دستگاه برش و سایر اجزای آن ایفا می‌کند.

زنجیر و تسمه محور دستگاه لیزر

زنجیرها از قطعات منعطف دستگاه برش هستند که در دو محور طولی و عرضی مورد استفاده قرار می‌گیرند. زنجیر طولی یا X برای حفاظت از شلنگ هوا و سیم‌های مربوط به سنسورهای فوکوس و زنجیر عرضی یا Y به عنوان محافظ کابل دمای برق موتور و به عنوان میکروسوئیچ در محور نقش دارد.

بیشتر بخوانید: راه‌ های افزایش وضوح حکاکی لیزری

فرایند حکاکی روی ام دی اف با استفاده از دستگاه لیزر

فرایند حکاکی روی ام دی اف با استفاده از دستگاه لیزر، به دلیل دقت و سرعت اجرا بالا و همچنین امکان ایجاد طرح‌های پیچیده و دقیق، در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به طور کلی فرایند حکاکی روی ام دی اف با استفاده از دستگاه لیزر به صورت مرحله به مرحله به شرح زیر است:

در ابتدای کار باید طرح مدنظر و دلخواه خود را باید با استفاده از نرم افزارهای طراحی مثل اتوکد و فتوشاپ ایجاد و طراحی کرد.

در ادامه طرح را آماده کرده و از طریق کنترل پنل روی ام دی اف اجرا کنید؛ دستگاه برش لیزری نرم افزارهای ویژه برای اجرای طرح روی متریال مدنظر دارد. 

سپس با دستور کنترل پنل، دستور برش یا حکاکی روی ام دی اف اجرا می‌شود.

در فرایند تولید پرتو لیزر، ابتدا با تحریک مواد در یک محفظه، پرتوی لیزر تولید می‌شود. سپس این پرتو لیزر از طریق تیوب، آینه و فیبر نوری به لنز یا عدسی دستگاه منتقل می‌شود تا بتواند بر روی سطح مورد نظر عمل کند.

در مرحله نهایی از فرآیند برش یا حکاکی با استفاده از دستگاه لیزر، پس از تنظیمات مورد نیاز مانند سرعت و قدرت بر اساس ضخامت متریال، طرح نهایی به طور کامل اجرا می‌شود. در این مرحله، مواد تصعید شده یا تراشه‌های باقی‌مانده در محل برش با استفاده از گاز کمکی که تحت فشار در دو سر نازل با لیزر منتشر می‌شود، پاکسازی می‌شوند.

بیشتر بدانید: چک لیست دستگاه‌ لیزری مارکینگ را مطالعه کنید.

کاربردهای حکاکی روی ام دی اف چیست؟

این روش خلاقانه و کاربردی، امکان حکاکی عکس و تصویر بر روی ام دی اف و متریال‌های چوبی را فراهم کرده است. با استفاده از چوب و MDF به همراه دستگاه‌های حکاکی مختلف از جمله دستگاه حکاکی روی چوب می‌توان طرح‌های منحصر به فرد و زیبایی را اجرا کرد. حکاکی روی ام دی اف در بخش‌های مختلفی کاربرد دارد:

  • صنعت مبلمان
  • دکوراسیون داخلی
  • کابینت‌سازی
  • ماکت سازی
  • جعبه‌سازی
  • صنعت تبلیغات تهیه هدایای تبلیغاتی
  • ساخت پازل‌ها و اسباب‌بازی‌های چوبی
  • ساخت تابلو و هدایا چوبی
  • تهیه کارت ویزیت و کارت عروسی

Engraving on MDF 07

حکاکی لیزری روی ام دی اف چیست؟

همان‌طور که در بخش‌های قبل به آن اشاره شد، امروزه بهترین روش برای حکاکی روی ام دی اف، روش لیزری است. حکاکی لیزری روی ام دی اف یک فرایند حکاکی پیشرفته است که با استفاده از تکنولوژی لیزر، امکان حکاکی دقیق و دائمی بر روی سطح ام دی اف را فراهم می‌کند.

در این روش کاربردی، یک دستگاه حکاکی لیزر یا دستگاه برش لیزری با توان و شدت مشخص و با استفاده از پرتو لیزری بر روی سطح ام دی اف تابش را انجام می‌دهد و با تابش این لیزر، ام دی اف به صورت قطعات کوچک‌تر و یا الگوهای دلخواه حکاکی می‌شود.

مزایا و ویژگی‌های حکاکی روی ام دی اف با استفاده از دستگاه لیزر

با توجه به ویژگی‌های برجسته دستگاه حکاکی لیزری روی ام دی اف، این روش به عنوان موثر‌ترین روش برای حکاکی روی ام دی اف شناخته شده است و در صنایع مختلف از جمله دکوراسیون داخلی، مبلمان سازی، تولید لوازم خانگی و … مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ادامه به بررسی ویژگی‌های مهم این روش می‌پردازیم:

سرعت بالا

سرعت حکاکی لیزری بسیار زیاد است و به راحتی می‌توان طرح‌های بزرگ را بر روی سطح ام دی اف حکاکی کرد.

امکان ایجاد حکاکی‌های بسیار ظریف و پیچیده

حکاکی لیزری روی ام دی اف برای ایجاد تزیینات، نشانگرها، آرم‌ها و … در متریال‌های چوبی بسیار کاربردی است.

دائمی و همیشگی بودن

حکاکی لیزری بر روی ام دی اف نتایج دائمی و با کیفیتی را ایجاد می‌کند و از مقاومت بالایی در برابر فرسایش و خوردگی برخوردار است.

دقت بالا

حکاکی لیزری دقت بالایی دارد و امکان حکاکی الگوها و طرح‌های پیچیده و با جزئیات بالا را فراهم می‌کند.

انعطاف پذیری

با استفاده از نرم‌افزارهای مخصوص، می‌توان طرح‌های مختلف را به راحتی بر روی ام دی اف حکاکی کرد و به تنوع زیادی را ایجاد کرد.

حکاکی بدون ایجاد خاک اره

در حکاکی بر روی ام دی اف با استفاده از دستگاه لیزر، پرتو لیزر به صورت مستقیم بر روی سطح ام دی اف تابیده می‌شود و باعث حکاکی روی متریال بدون ایجاد خاک اره یا ذرات پسماند می‌شود. این ویژگی باعث شده تا حکاکی لیزری به عنوان یک فرایند پاک و دقیق در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرد.

حکاکی روی ام دی اف با سطحی صاف

از آنجایی که این روش حکاکی روی ام دی اف از دقت بالایی برخوردار است، معمولا با ایجاد یک سطح صاف و صیقلی در انتها حکاکی مواجه خواهیم بود.

حکاکی بدون تماس با متریال

در حکاکی لیزری، پرتو لیزر بدون تماس مستقیم با سطح متریال عمل می‌کند که جلوگیری از خطوط یا آسیب به سطح متریال را فراهم می‌کند.

Engraving on MDF 06

نکات مهم حکاکی روی ام دی اف و چوب

ام دی اف در هنگام حکاکی لیزری دچار سوختگی می‌شود؛ این اتفاق به دلیل فرایند تصعید متریال است که باعث ایجاد طرح‌های مختلف و زیبا می‌شود.

انتخاب درست پارامترها، تمرکز پرتو و استفاده از عدسی‌های مناسب تأثیر گذار بر کیفیت نهایی محصول خواهد بود.

برای برش و حکاکی روی چوب می‌توان از متریال‌های چوبی نرم؛ مانند کاج و حنا تا چوب‌های سخت مانند گردو و افرا و … استفاده کرد.

حکاکی لیزری بر روی چوب می‌تواند رنگ قهوه‌ای یا روشن داشته باشد  و با تنظیمات مناسب می‌توان حک‌های تیره و با جزییات کمتر یا بیشتر ایجاد کرد.

کاهش فاصله تابش لیزر می‌تواند باعث ایجاد حک‌های تیره و با جزییات کمتر روی ام دی اف شود.

Engraving on MDF 08

جمع بندی موضوع حکاکی روی ام دی اف

حکاکی روی ام دی اف، یک فرایند مهم و مورد استفاده در صنایع مختلف است که با استفاده از دستگاه لیزر، می‌توان بر روی ام دی اف و دیگر متریال‌های چوبی، طرح‌ها و الگوهای مختلفی را ایجاد کرد.

این فرایند نیاز به تنظیمات دقیقی دارد تا حکاکی به خوبی انجام شود. استفاده از قدرت مناسب لیزر، سرعت مناسب و تنظیمات دقیق می‌تواند به ایجاد حکاکی با کیفیت بر روی MDF کمک کند. همچنین، با انتخاب مناسب طرح و تنظیمات، می‌توان به نتایجی منحصر به فردی دست پیدا کرد.

در این مطلب از شرکت روتک، به بررسی حکاکی روی ام دی اف پرداختیم. شرکت روتک؛ پشتیبان صنعت لیزر کشور آماده عقد قرارداد و همکاری با موسسات و شرکت‌های مختلف است. شما می‌توانید با دریافت مشاوره از کارشناسان مجرب ما، مناسب‌ترین دستگاه حکاکی روی ام دی اف را انتخاب و تهیه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خرید و آشنایی با دستگاه‌های لیزر و حکاکی مختلف به سایت روتک سر بزنید و با ما تماس حاصل کنید.

روش‌های حکاکی روی ام دی اف را نام ببرید؟

هویه سوخته نگاری
اور فرز و شابلون
سیلک و کاغذ روغنی
مهر داغی یا مهر حرارتی
مهر برجسته
قلم حکاکی الکتریکی
دستگاه سی ان سی CNC
حکاکی لیزری روی ام دی اف

ارسال دیدگاه

captcha