مزایای دستگاه جوش لیزری | دستگاه جوش لیزری نسل جدیدی از دستگاههای جوشکاری هستند که با تکنولوژی جدید لیزر، امکان جوشکاری فلزات را با دقت، ظرافت و کیفیت بسیار بالایی فراهم کردهاند؛ این دستگاه، روش جوشکاری بدون تماس، فشار و پرس است.
این روش یک فرایند انتقال حرارتی است که با تابش لیزر مانند دستگاه برش لیزری، سطح محل اتصال در قطعه کار را گرم کرده و گرمای آن از طریق حرارت درونی جذب شده و فرایند اتصال اتفاق خواهد افتاد؛ در واقع برای تشکیل حوضچه مذاب با تنظیم سایز نقطه فوکوس، توان، فرکانس و پهنای پالس لیزر، عملیات جوشکاری انجام شده و متریال مورد نظر ذوب خواهد شد. مطاله بیشتر جوشکاری پالسی چیست؟
این دستگاه با استفاده از تکنولوژی پیشرفته لیزر و بهره گیری از ویژگیهایی مانند سرعت بسیار بالا، کاهش مصرف برق، جایگزین فرد متخصص با اپراتور و … تحول عظیمی در صنعت جوشکاری دنیا ایجاد کرده است.
دستگاه جوش لیزر با ایجاد شکاف جوش یکنواخت، با کیفیت و بدون ساییدگی را روی متریالهای فلزی، مزایای بسیاری دارد که سبب کاربرد فراوان این دستگاه در صنایع مختلفی شده است. در این مقاله با جزییات مزایای دستگاه جوش لیزری و همچنین معایب آن آشنا میشویم.
بیشتر بخوانید: نکات ایمنی دستگاه جوش لیزری
مزایای دستگاه جوش لیزری و مزایای جوشکاری لیزر
اتصال قطعات فلزی
- جوشکاری با اشعهی لیزری، یک روش جوشکاری دقیق و به صرفه برای اتصال قطعات فلزی با استفاده از لیزر است؛ در شرایطی که امکان اتصال الکتریکی و استفاده از جوش قوس الکتریکی (به سبب حساسیت) قابل انجام نیست و جوشکاری مواد بسیار ریز میتوان از دستگاه جوش لیزری استفاده کرد.
- تولید پرتو پرقدرت و متمرکز لیزر با سورس فایبر و انتقال آن توسط فیبر نوری از طریق هد به متریال تابیده میشود؛ این امر سبب اتصال قطعات، صفحات و لولههای فلزی در کمتر از چند میکروثانیه بدون نیاز به مواد واسط (وایر، فیلر) خواهد شد.
- بر روی دستگاه جوش لیزری، امکان استفاده از فیدر نیز وجود دارد تا شیار باریک بین دو قطعه درحال جوش پر شود و در نتیجه جوشکاری بهصورت یکنواخت انجام شود.
بیشتر بخوانید: جوش لیزری استیل
اثر حرارت کم
جوش لیزری تاثیر حرارتی کمی در محل جوش گذاشته که باعث حداقل تغییر شکل در متریالها میشود؛ در نتیجه نیاز به پرداخت و پولیشکاری بعد از جوشکاری تا حد بسیار زیادی کاهش یافته و جوشکاری بدون ایجاد اعوجاج، سوختگی یا سیاه شدن در لبههای متریال انجام میشود.
مطالعه مقاله: نازل دستگاه جوش لیزری چیست
برای آشنایی با جزییات دستگاه جوش لیزری چیست؟ روی لینک کلیک کنید.
تولید پرتوی باکیفیت و عمیق
سورس فایبر در این دستگاه پرتویی پرشتاب، با کیفیت، عمیق و با سرعت بالا تولید میکند که در یک نقطه برای عملیات جوشکاری متمرکز میشود؛ با تولید این پرتو بسیار باریک، امکان جوشکاری در هر نقطهای از متریالها را برای اپراتور نیز ایجاد میکند که یکی از مهمترین مزایای دستگاه جوش لیزری به شمار میرود.(برای مطالعه مقاله انتخاب بهترین سورس لیزر فایبر روی لینک کلیک کنید.)
جوشکاری در طیف وسیع
- هد اختصاصی این دستگاه که از مزایای دستگاه جوش لیزری است، معایب دستگاههای کوچک جوش لیزری را رفع کرده است؛ از طرفی آستانه تحمل بخشهای پردازش شده، عرض و کیفیت جوشکاری را تا حد زیادی افزایش خواهد داد.
- طول کابل جوشکاری لیزری فایبر حدود 2 متر است؛ این قابلیت سبب غلبه بر محدودیتهای جوشکاری سنتی در فضای کم می شود و با جوش لیزری می توان سطح وسیعی از فلزات را در زمان کوتاه جوش داد.
کاربری آسان و انعطافپذیر
این دستگاه قالب یکنواخت، میزکار کوچک، اشغال فضای کم و تجهیزات چرخدار برای جابهجایی و کاربرد آسان دارد؛ در هر زمانی باتوجهبه نیازمندی محل موردنظر، به شکل آسان و منعطف قابلاستفاده است.
امکان جوشکاری فلزات ناهمگون
دستگاه جوش لیزری با استفاده از روشهای مختلف جوشکاری از جمله نقطهای، خطی، دورانی، مثلثی و … قابلیت جوش فلزات مختلف به یکدیگر و جوش فلزات آلیاژی را دارد؛ برای مثال امکان جوش فلزات غیر همنام مانند آهن به استیل، مس به برنج، تیتانیوم به طلا، نیکل به مس و … با این دستگاه وجود دارد.
بیشتر بدانید: جوشکاری برنز و جوش لیزری آلومینیوم
مطالعه بیشتر: روش های جوشکاری لیزری
کاهش مصرف برق
کاهش مصرف برق جوش لیزری (80 تا 90 درصد در مقایسه با روشهای رایج جوشکاری) و عدم نیاز به جوشکار متخصص، موجب شده تا هزینهها کم شود؛ از طرفی زمان آموزش اپراتور برای کار با این دستگاه کمتر از یک هفته است اما جوشکاری با دستگاههای سنتی نیاز به مهارت و تجربه فراوانی دارند که از مهمترین مزایای دستگاه جوش لیزری است. چک لیست دستگاه جوش لیزر
تغییر کاربری به دستگاه تمیزکننده لیزری
در این دستگاه با تغییر مین برد، امکان اضافه شدن هد cleaning (قابلیت تمیزکنندگی) روی فلزات وجود دارد و از طرفی با توجه به سورس لیزر میتوان متریالهای فلزی را به صورت دستی برش داد؛ در نتیجه دستگاه جوش لیزری قابیلت جوش، برش و تمیزکنندگی انواع فلزات را دارد.
از جمله مزایای دستگاه جوش لیزری میتوان به دقت، ظرافت، کیفیت، سرعت بسیار بالا، بدون نیاز به گذراندن دوره آموزشی تخصصی، عدم نیاز به وایر و فیلر در جوشکاریهای ظریف، گاز خنثی برای پوشش جوش، انعطافپذیری 360 درجه، کمترین مقدار آلایندگی برای محیط زیست، راندمان بالا و مصرف پایین انرژی برق اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: کارآفرینی با دستگاه جوش لیزری
ویژگیها و مزایای دستگاه جوش لیزری
- بدون نیاز به متخصص جوشکاری و گذراندن دوره آموزشی تخصصی
- افزایش سرعت جوشکاری نسبت به روشهای سنتی
- حذف موارد پرداخت و پولیشکاری بعد از انجام جوشکاری
- عدم ایجاد اعوجاج و تغییر رنگ فلــزات
- اتصال متریالهای ضخیم با تنظیم ولتاژ خروجی اشعه
- تنظیم پارامترهای جوشکاری برای تکرار جوش قطعات
- کمترین مقدار آلایندگی برای محیط زیست
- توانایی جوشکاری همراه با سیم جوش (wire) یا بدون سیم
- کاهش هزینه مصرف برق در مقایسه با مدلهای سنتی
- امکان جوشکاری با هوا و گازهای آرگون و نیتروژن گاز جوشکاری چیست؟
- کاهش هزینه گاز مصرفی در مقایسه با مدلهای قبلی جوش
- کاهش خطرات ناشی از تشعشعات جوشکاری برای اپراتور
- جوشکاری عمیق و کاملا محکم
- جوش فلزات با ضخامت کم و حساس به گرما
- کیفیت بالای جوشکاری با سطح صاف، به صورت یکنواخت بدون حفره
- دارای دقت و مقاومت بسیار بالا در مقایسه با سایر روشها
- دقت بالا در جوش قطعات با دقت تکرار تا 0.01 میلیمتر
- انجام جوشکاری بسیار سریعتر و دقیقتر نسبت به جوشکاری دستی
- دامنه گسترده در جوشکاری
بیشتر بخوانید: مقایسه جوش لیزری با جوش آرگون و جوش لیزری با جوش سنتی
معایب دستگاه جوش لیزری
البته لازم به ذکر است که این نوع دستگاه جوش لیزری (Laser beam welding) علاوه بر مزایای دستگاه جوش لیزری دارای معایبی نیز است:
- هزینه و قیمت بالای دستگاه جوش لیزری بالاست.
- این فناوری به دقت مونتاژ بالایی در طول پردازش نیاز دارد تا از انحراف پرتو لیزر بر روی قطعات جلوگیری شود.
- جوش لیزری بهدستآمده نازکتر از جوشی است که با پرتوهای الکترونی به دست میآید، و این فرایند را برای جوشکاری فلزاتی که بسیار بازتابنده و شفاف هستند، نامناسب میکند.
بیشتر بخوانید: دستگاه جوش لیزری دستی چیست؟
جمع بندی مزایای دستگاه جوش لیزری
مزایای دستگاه جوش لیزری توجیه منطقی برای جایگزین کردن این روش بهجای روشهای قدیمی است.
از دستگاه جوش لیزری فلزات در صنایع مختلفی از جمله صنایع هوافضا، خودروسازی و قطعهسازی، مهندسی پزشکی و صنایع ریز الکترونیک استفاده میشود.
بیشتر بدانید: جوشکاری CO2 چیست
شما میتوانید با دریافت مشاوره از کارشناسان مجرب ما، مناسبترین دستگاه جوش لیزر را انتخاب تهیه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خرید و آشنایی با دستگاههای لیزر مختلف به سایت روتک سر بزنید و با ما تماس حاصل کنید.
مطالعه مقاله:برای رفع عیوب جوشکاری با دستگاه جوش لیزری روی لینک کلیک کنید.
مزایای دستگاه جوش لیزری چیست؟
اتصال قطعات فلزی
اثر حرارت کم
تولید پرتوی باکیفیت و عمیق
جوشکاری در طیف وسیع
ویژگیها و مزایای دستگاه جوش لیزری چیست؟
بدون نیاز به متخصص جوشکاری و گذراندن دوره آموزشی تخصصی
افزایش سرعت جوشکاری نسبت به روشهای سنتی
حذف موارد پرداخت و پولیشکاری بعد از انجام جوشکاری
معایب دستگاه جوش لیزری چیست؟
هزینه و قیمت بالای دستگاه جوش لیزری بالاست.
جوش لیزری بهدستآمده نازکتر از جوشی است که با پرتوهای الکترونی به دست میآید، و این فرایند را برای جوشکاری فلزاتی که بسیار بازتابنده و شفاف هستند، نامناسب میکند.